Интересни факти за автомобилите – 2 част

(продължение)

Най-малкият СЕРИЕН автомобил в света е Peel P50, който бил пуснат на пазара в Англия през 1962 г. Той бил дълъг само 134 см, широк – 99 см и висок 120 см. Автомобилът имал 3 гуми и място само за водача. Вдигал до 64 км/ч. Интересно е, че скоростната кутия на този автомобил нямала задна скорост, но това не представлявало проблем. При тегло на автомобила от 59 кг (купето било изпълнено от стъкловлакно) той лесно можел да бъде обърнат на място, повдигайки го леко за бронята. Този миниавтомобил се произвеждал само три години, след което през 1965 г.  бил спрян от производство заради липса на интерес.

В Беларус е построен най-големия в света самосвал БелА3-75710 способен да превози до … 450 тона. Предходният модел БелА3 можел да вдигне наведнъж  360 тона, което сега изглежда като детска игра на фона на новия гигант с общо тегло от 810 тона. Той има 8 гуми и два дизелови двигателя. Известно е, че максималната скорост на този автомобил е 64 км/ч.

Първите регистрационни номера се появили не на автомобилите, а на конните каляски. Когато по-късно по улиците се появили автомобили, те също били номерирани. Първите регистрационни номера на автомобили били издадени в Мюнхен (Германия) през 1899 г., последвали в Париж – 1900г., Ню Йорк – 1901 г. и Лондон – 1903 г. Началото на буквените символи в номерата било положено през 1901 г.  в Берлин от местният търговец Рудолф Херцог. За да направи изненада на своята втора съпруга, той поискал разрешение от местните власти да постави инициалите й пред цифрите на регистрационния номер на автомобила си.

Най-много автомобили Ролс-Ройс на човек от населението се падат в Хонконг. Цената само на статуетката, поставена на купето на Ролс-Ройс е 5000 долара. Повечето автомобили Ролс-Ройс се правят по поръчка. Например автопаркът на легендарния хонконгски хотел „Пенинсула“ се състои от 15 автомобила Ролс-Ройс. Един от тях е „Фантом“, произведен през 1934 г. В него са се возили много легендарни кинозвезди, в това число и няколко Джеймс Бонда.

В режим на форсиране на най-високите обороти на двигателя (от порядъка на 7000 оборота), изходните газове на автомобил Aston martin Vantage са достатъчни за изминаването на 6 км.

Когато състезателен болид се движи по трасето, между дъното му и пътя може да се създаде много ниско налягане, достатъчно за повдигането  на капака на канализационна шахта.

Така се случило например в Монреал през 1990 г. на състезание със спортни прототипи. Капакът на шахта вдигнат от един от болидите ударил следващия след него болид. От удара станал пожар и състезанието било прекратено. Затова сега на всички състезания с болиди по градските улици капаците на канализационните шахти предварително се заваряват към основата.

Неразбиващото се на парчета стъкло било изобретено случайно. През 1903 г. френският химик Едуард Бенедиктус случайно счупил колба , пълна с нитроцелулоза. Стъклото се счупило, но не се разпаднало на малки парчета. Като разбрал каква е работата, Бенедиктус направил първите челни стъкла за автомобили от съвременен тип, за да намали броя на жертвите от автомобилни катастрофи.

Първата застрахователна полица на автомобил била издадена през 1897 г. Някой си доктор Труман Мартин заплатил 12,25 долара за полица с покритие от 500 долара. В Америка по това време имало 4 хиляди автомобила и 20 милиона коне.

През есента на 2008 г. на аукцион във Великобритания бил поставен световен рекорд за най-скъпо продаден  автомобил. Ferrari 250 GTO 1962 г. е било продадено за 28,5 милиона долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *