Коли под наем – кои са честите проблеми?

Коли под наем София

За жалост по закона на Мърфи много от нещата почти никога не минават както са запланувани. Все нещо възниква, било то предварително или в последният момент, което може да развали целия ви ден или почивка. Нещата стоят по същия начин и при наемането на кола под наем. Необходимо е много добре да се подготвите, но въпреки това – гаранции няма.

В тази статия ще се изправим пред най-често срещаните проблеми, които могат да възникнат с кола под наем, как да ги предотвратим и в случай на поява как да реагираме правилно.

Възможно е да не получите избраният от Вас автомобил

Макар да се случва рядко, този проблем все пак е налице най-вече при наем на кола по интернет. Набелязвате си даден автомобил, посочвате го и плащате за него, но в уреченият ден се оказва, че колата не може да ви бъде предоставена – дадена е на друг, преминава техническа поддръжка или се е случил инцидент с нея. Причините могат да са много.

За да не попадате в подобна ситуация добре прочетете всички точки в предварителния договор. Там би трябвало да е упоменато в случай на липса на избран от клиента автомобил дали се предоставя друг от същия клас и калибър. Ако не намерите подобна точка е добре да запитате фирмата какво се случва в подобни ситуации за да не се провали вашето пътуване.

Оспорване на щети, които не са нанесени от Вас

Последното, което бихте желали е да бъдете таксувани за щети по автомобила, които не са причинени от вас. За жалост не са рядкост компаниите, които не описват коректно всички щети преди да отдадат кола под наем на клиент. В резултат на това при връщането на автомобила обратно от компанията могат да ви създадат проблеми и да ви накарат да плащате за предварително нанесени щети.

Какво да направите за да предотвратите това? Много добре огледайте автомобила преди да се качите в него и да потеглите. Знаем, че много от вас бързат да се отърват от бюрократщината и да потеглят към своята дестинация, но няколко минути недоглеждане могат да ви костват цяла пачка пари. Спестете си разходите като обходите автомобила и огледате каросерията, броните и дори джантите за нанесени драскотини, вдлъбнатини, пукнатини и т.н. Проверете дали всички тези щети са описани в документ и вие имате копие от него. Само така можете да се отървете от проблема с неправомерното таксуване за не нанесени от вас щети.

Скрити такси и надценки

Често срещан проблем, който е в резултат най-вече на недоглеждане от страна на клиента. Преди да наемете кола под наем от дадена компания внимателно прочетете какви са условията.

Потърсете за скрити такива, например има ли ограничения за изминатите километри, както и дали получавате и връщате колата с пълен резервоар. Ако има ограничения на километража, това по всяка вероятност означава, че ще бъдете таксувани допълнително за всеки километър отгоре над посоченото.

За да избегнете подобен преразход внимателно проверявайте условията и ако имате съмнения се насочете към фирма за коли под наем, която не налага лимит на изминатите километри. Такава е фирма GT Rent a Car.

Коли под наем София
Кола под наем – София

Възникване на инцидент с кола под наем

На пътя никой не е застрахован срещу възникването на пътни инциденти, независимо дали сте с личен автомобил или с кола под наем. И понеже тези ситуации се случват когато най-малко ги очакваме е добре да се подготвим добре просто за всеки случай.

Проверете какви застраховки има колата, която наемате, както и какво покриват те в случай на инцидент. Голяма част от отдаваните под наем автомобили са с пълно автокаско, което включва вашето самоучастие. Автокаското покрива щети по каросерията на автомобила. Ако има такива по прозорците, гумите, джантите или купето вие трябва да платите за тях.

Коли под наем – гуми и джанти

Добре е да се информирате какви други допълнителни застраховки предлагат от компанията. Някои от тях покриват напълно вашето самоучастие и могат да ви „отърват“ от допълнителните такси. Други пък ви гарантират пълно връщане на депозита след инцидент без забавяне. За да си осигурите спокойствие ние ви съветваме да сключите и допълнителна застраховка.

Възникване на проблеми по автомобила под наем

Всяка кола се чупи. Обикновено колите под наем получават по-добра и навременна техническа поддръжка, но това не означава че не могат да се развалят в най-неудобният момент – насред нищото, когато бързате за важна среща. Един от най-честите страхове на хората, които наемат автомобил под наем са да не попаднат в инцидент с него или да не се повреди. Ето какво да направите в случай, че колата под наем реши да ви създава главоболия.

Малки проблеми по колата

Те могат да включват повреда в климатика, парното, светлините, страни звуци от двигателя или от съединителя (ако сте с ръчна скоростна кутия). Какво трябва да направите? Свържете се моментално с компанията на колата под наем и споделете за проблема. Ако колата все още върви и може да се шофира, най-вероятно ще ви насочат до близък офис, където да я замените с друга.

Коли под наем в зимни условия

Сериозен механичен проблем по колата

Ако изведнъж возилото започне да притриса, отказва да запали, прегрява или двигателя се дави, отбийте на безопасно място и се обадете на пътна помощ, след това на компанията. Важно е да не се опитвате да отстранявате проблема сами (независимо колко му разбирате), дори и да успеете да запалите автомобила не се препоръчва да продължите да пътувате с него. От компанията ще ви осигурят друг заместващ автомобил, който ще ви бъде докаран на място или в сервиза, в който е откарана повредената кола.

Заключение

Не са малко проблемите, които могат да ви развалят удоволствието, но радостната новина е че голяма част от тях могат да бъдат предотвратени с малко повече внимание, оглед и предварително проучване. Другото си остава въпрос на късмет!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *