Интересни факти за автомобилите

Автомобилът е много повече от просто машина. С привлекателния си вид и маса полезни характеристики в днешно време той е необходимост, източник на емоции и дори индикатор на социален статус.

Някой от интересните факти, свързани с автомобилите са всеизвестни, а други разкриват ежедневни неща от непозната за нас страна.

Невероятно е, но първият автомобил, който е достигнал до 100 км в час е бил електромобил. Това се е случило на 29-ти април в далечната 1899 година. Автомобилът  се е задвижвал от два електродвигателя, разположени в главините на задните колелета. Каросерията на този автомобил, приличащ на пура е създадена в ателието на Rothschildet Fils от сплавта патриниум (алуминии и волфрам). Създател на този спортен болид  бил белгийския пилот Камил Женатци.  Той живял в Париж и се занимавал с пускането на електромобил-такси. Своето създание той нарекъл La Jamais-Contente (Неудовлетворена). На дистанция от 1 км този болид  достигал до 106 км/ч. Женатци има три световни рекорда за скорост на суша и е първият пилот надхвърлил  100 км/ч. Той смятал, че ще умре в Mercedes. Така и станало, но не на пистата, а на път за болницата, тъй като бил нелепо прострелян при  ловен инцидент.

Стив Джобс карал само автомобили с марката Mercedes-Benz SL 55 AMG, при това без регистрационни номера. Обяснението е просто. По Калифорнийските закони, срокът  да поставиш регистрационни номера на нов автомобил е до 6 месеца. Джобс сключил договор с един автосалон, съгласно който на всяка половин година той вземал новия SL 55, а стария връщал обратно. Печалбата на автосалона идвала от това, че автомобил, който е бил управляван от самия Стив Джобс  можело да се продаде по-скъпо отколкото чисто нов.

През 2007-ма година в Англия пуснали в продажба стикери за автомобили със селска кал. Те били търсени от собствениците на високопроходими автомобили, които никога не излизали от града, но искали да оправдаят основното предназначение на своите автомобили.

В автомобилите Порше ключът /бутонът/ за запалването обикновено обикновено се раезполага отляво на волана. Тази традиция произлиза от първите 24 –часови състезания, провеждащисе край френския град Льо Ман. Тогава пилотите били длъжни първо да дотичат до своите автомобили, да скочат в тях и да потеглят. Позиционирането на ключа за запалване вляво осигурявало по-бърз старт.

С настройката на звука на ауспуховата система на Audi  RS4 се занимавали специалисти от професионално звукозаписно студио. При спортните автомобили по всички канони отработените газове, дирижиращи стрелките на оборотомера, трябва да звучат така: дълбок бас в низините, силен тенор в средата и ексцентрично сопрано във височините. След записите звукорежисьорът отбелязал, че тръбата на ауспуха съвсем не е маловажен  детайл, тъй като с този духов инструмент автомобилът придобива глас.

В повечето страни управлението на автомобил в нетрезво състояние се преследва от закона. В Уругвай обаче, състоянието на „опиянение“ при ПТП се разглежда като смегчаващо вината обстоятелство.

Най-бързият камион – Хавайски орел (Hawaiian Eagle) е пожарна кола, която развива скорост от 655 км/ч. Автомобилът бил купен от американеца  Шенон Сейдел през 1995 година – това бил пожарен Форд модел 1941 г. реконструкцията и доработката на автомобила отнела 3 години. Шенън тунинговал автомобила директно в гаража на пожарната на хавайските острови. През 1998 г. автомобилът бил готов  и поставил световен рекорд от 655 км/ч., признат от рекордите на Гинес. Тази скорост и до наши дни се явява абсолютен рекорд за товарен автомобил. През 2007 г. автомобилът е предложен на търг с начална цена от 55 000 долара.

(следва продължение)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *